W zestawie tym nasadka destylacyjna zastąpiona została nasadką
Claisena (nasadka z dwiema szyjami), w której obok termometru znajduje się
kapilara (rurka ze szlifem z wyciągniętą od dołu kapilarą) zapewniająca równomierne
wrzenie cieczy. Kapilara spełnia rolę kamyków wrzennych stosowanych w
destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym.
Po napełnieniu kolby destylacyjnej do około
połowy objętości i włączeniu pompki wodnej należy odczekać pewien
czas do chwili ustalenia się ciśnienia w aparaturze. Ciśnienie jest
odczytywane przy pomocy dołączonego do aparatury manometru i zazwyczaj
podawane jest w milimetrach słupa rtęci [mmHg] (1 mmHg = 133,322 Pa).
Zastosowanie w miejsce przedłużacza tzw. „krówki” ułatwia
destylację, ponieważ pozwala po zebraniu przedgonu bez demontażu zmienić odbieralnik. Proces
ogrzewania kolby destylacyjnej, jak również szybkość destylacji reguluje się
w sposób podany dla destylacji pod ciśnieniem atmosferycznym. Po zakończeniu
destylacji próżniowej usuwa się łaźnię grzejną, a następnie po częściowym
ochłodzeniu powoli likwiduje obniżone ciśnienie w aparaturze.
|